Nový stavební zákon a 4 vyhlášky, které se vám mohou hodit.

Nový stavební zákon

K 1.7.2024 nabyla účinnosti poslední část zákona č. 283/2021 Sb., stavební zákon (více zde) a spolu s ním také několik prováděcích vyhlášek. Chci vás upozornit na čtyři, které se vám mohou v praxi hodit.

POZOR! Podle nového stavebního zákona lze až do 1.7.2027 postupovat  současně i podle vyhlášek ke starému stavebnímu zákonu. Nepoužijí se pouze části starých vyhlášek, které jsou v rozporu s novým stavebním zákonem.

Posuzování co je a co není platné tedy pravděpodobně nebude v tomto přechodném období zcela bez komplikací.

Vyhláška č. 131/2024 Sb., o dokumentaci staveb

Nová vyhláška je poměrně přehledná a obsahuje přílohy, ve kterých je podrobně stanoven rozsah a obsah jednotlivých dokumentací. Konkrétně jde mj. o náležitosti dokumentace pro:

  • povolení stavby ev. souboru staveb,
  • povolení změny využití území,
  • provádění a odstraněni stavby,
  • pasport stavby,
  • stavební deník,
  • jednoduchý záznam o stavbě.

Vyhláška č. 146/2024 Sb., o požadavcích na výstavbu

Vyhláška podrobněji upravuje požadavky:

  • na vymezování pozemků,
  • na umisťování staveb,
  • technické požadavky na stavby.

Ve vyhlášce například najdete, jaké podmínky musí splňovat parkovací stání či veřejné prostranství. Nově bylo upuštěno od požadavků oddělovat toalety předsíní nebo na proslunění místností.

Nově se také mají zřizovat výtahy u nových staveb bytového domu už od čtyř pater.

Vyhláška také definuje takzvaný byt s „univerzálním standardem“, který zohledňuje potřeby osob používajících kompenzační pomůcky k chůzi. Obecně lze říci, že nový předpis se více zaměřuje na lepší přístupnost staveb pro osoby s omezenou schopností pohybu nebo orientace.

Vyhláška rovněž umožňuje vydávat některým samosprávám vlastní předpisy:

  • Brno, Ostrava a Praha mohou vydávat vlastní stavební předpisy,
  • obce si mohou určit vlastní územní parametry.

V budoucnu je tedy pravděpodobné, že nebude možné vycházet pouze z podmínek pro výstavbu podle prováděcího předpisu (vyhlášky), ale bude nutné se informovat o platnosti podmínek u příslušného stavebního úřadu.

Vyhláška č. 149/2024 Sb., o provedení některých ustanovení stavebního zákona

Tato vyhláška obsahuje mj. formuláře žádostí o úkony stavebních úřadů, a to včetně součástí žádostí. Můžete si je zde stáhnout v PDF formátu. Hned prvním formulářem ve vyhlášce je Žádost o předběžnou informaci, o které jsem psala zde.

V případě, že využijete PORTÁL STAVEBNÍKA (více zde), budou tyto formuláře jeho součástí a nemusíte je tedy stahovat a vyplňovat. Můžete si však předem prohlédnout rozsah formulářů a požadované údaje k vyplnění.

Vyhláška č. 130/2024 Sb., o stanovení obecních stavebních úřadů

Ve vyhlášce najdete seznam obecních úřadů, ve kterých se nachází stavební úřady, a informaci, jaký správní obvod pod konkrétní stavební úřad spadá.

To znamená, že nejste-li si jisti, kam spadá katastrální území, ve kterém je nemovitost, kterou právě řešíte, ve vyhlášce můžete jednoduše zjistit, na jaký stavební úřad se obrátit.

Kompletní přehled vyhlášek zveřejnilo MMR zde.

MMR také zpracovalo přehled o novém stavebním zákonu a všech změnách, kde je celá problematika zjednodušeně popsána pro veřejnost. Pokud vás zákon zajímá, můžete další informace najít zde.

Zdroj ABES.cz

Markéta Hrušková
Vždy jsem velmi silně vnímala prostor v nemovitostech. Ať to byla jeho útulnost, uspořádání, vzhled či “duše” celého prostoru. Pohled z jiného úhlu na osobní prostor a rozmístění drobností, které dokreslují tu správnou emoci dané nemovitosti. K tomu se z jiného soudku přidaly mé obchodní dovednosti, které jsem podpořila několika lety v nadnárodních korporátních firmách a celoživotní vášeň pro budování a úspěšný obchod se staly základem pro mou kariéru v realitách. Je pro mě důležité jak celý průběh vnímá můj klient a chci ho provést celým případem prodeje ne s úsměvem, ale  s nadšenou emocí - WAU, TAK TO OPRAVDU STÁLO ZA TO!